Je boekenlijst in één keer besteld
Gratis verzending vanaf € 20
5% korting* op je studieboeken
Je boekenlijst in één keer besteld
Gratis verzending vanaf € 20
5% korting* op je studieboeken
Menu
Studenten instellingen hbo wo

Zoek de boekenlijst van je instelling

Boekenlijst zoeken
Staat je lijst er niet bij?

Instellingen voor hoger onderwijs in Nederland

Ga je studeren aan een instelling voor hoger onderwijs in Nederland, dan kun je kiezen uit twee soorten hoger onderwijs:

 • Hoger beroepsonderwijs (hbo). Dit wordt meestal een hogeschool of hbo genoemd.
 • Wetenschappelijk onderwijs (wo). Dit wordt meestal aangeduid als een universiteit.

Hbo's en universiteiten in Nederland werken volgens het Bachelor-Master-systeem. De gemiddelde Bachelor neemt 3 of 4 jaar in beslag. De meeste Masters duren 1 of 2 jaar. Je moet als student een aantal ECTS, studiepunten of credits, halen om een studiejaar en uiteindelijk je volledige studie succesvol af te ronden voor je bachelor- of master-diploma.

 

Hogescholen in Nederland

Hogescholen, of hbo's, focussen zich meer op de praktijk. Studeer je aan een hogeschool, dan is het vaak verplicht om stage te lopen. Bekende hbo-studies zijn Hbo Rechten, Toegepaste Psychologie, Commerciële Economie en Verpleegkunde. Hogescholen zijn toegankelijk voor studenten met een diploma van havo of vwo.

 

Universiteiten in Nederland

Universiteiten focussen meer op onderzoek. Je wordt als universitaire student opgeleid tot onderzoeker, maar uiteindelijk komen de meeste studenten nog steeds in het bedrijfsleven terecht. Bekende universitaire studies zijn Rechten, Geneeskunde, Psychologie en Bedrijfskunde. Universiteiten zijn toegankelijk voor studenten die aan het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo) een diploma hebben gehaald.

 

Numerus Fixus (Loting)

Sommige studies aan het hbo of de universiteit hebben een zogenaamde numerus fixus. Dat houdt in dat een onderwijsinstelling een maximum aantal studenten per jaar toelaat tot de opleiding. Zijn er meer aanmeldingen dan er plaats is, dan kan de hogeschool of universiteit de beste studenten selecteren. Dan wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gemiddelde examencijfer, motivatie en overige schoolprestaties.

 

Associate Degree

Je kunt bij hogescholen ook voor een associate degree-studie kiezen. Deze studies duren meestal minder lang en zijn praktischer ingestoken. Je wordt dan echt opgeleid voor een beroep. Vaak wordt er samengewerkt met bedrijven uit de regio. Een Associate Degree studie duurt 2 jaar (120 ECTS).

Studenten hoger onderwijs bibliotheek

Overzicht van instellingen

Zoek je instelling in de lijst hieronder:

 

Hogescholen (hbo)

Avans Hogeschool

Fontys Hogescholen

HAN University of Applied Sciences

Hanzehogeschool Groningen

HvA - Hogeschool van Amsterdam

HU - Hogeschool Utrecht

Hogeschool Inholland

Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Saxion

Hotelschool The Hague

NHL Stenden Hogeschool

Zuyd Hogeschool

 

Universiteiten (wo)

EUR Erasmus Universiteit Rotterdam

Universiteit Maastricht

Nyenrode Business Universiteit

Radboud Universiteit Nijmegen

RUG Rijksuniversiteit Groningen

Tilburg University

TU Eindhoven

Universiteit Leiden

Universiteit Twente

UU Universiteit Utrecht

UvA Universiteit van Amsterdam

VU Vrije Universiteit Amsterdam

 

Overige instellingen

Van der Hilst Communicatie

Studieboeken voor je hogeschool of universiteit

Studieboeken voor je hogeschool of universiteit

Wij hebben studieboeken voor elke Nederlandse onderwijs instelling. Studeer je aan het hbo of de universiteit, dan kun je je boekenlijst en losse studieboeken bij Studiewinkel kopen. Hieronder vind je een overzicht van de instellingen waarmee we samenwerken en waarvan we boekenlijsten beschikbaar hebben. Zoek je instelling en opleiding en bestel eenvoudig je boekenlijst.

Zoek je boekenlijst
Studenten op trap instelling

Top 10 meest gezochte hbo opleidingen

Ga je studeren aan een Nederlandse hogeschool? Dan heb je keuze uit veel verschillende opleidingen. Welke hbo studie je kiest, hangt natuurlijk af van je interesses en talenten. En heb je eenmaal je opleiding gekozen, dan kun je deze volgen in studentensteden door heel Nederland. Van Leeuwarden tot Maastricht en van Vlissingen tot Enschede. Dit zijn de tien meest gezochte hbo opleidingen van dit moment:

 

 1. Verpleegkunde
 2. HBO Rechten
 3. HBO ICT
 4. Hotelschool
 5. Pedagogiek
 6. Voeding en dietiek
 7. Toegepaste psychologie
 8. Social work
 9. Geschiedenis
 10. Bedrijfskunde

Heb jij je keuze voor een opleiding al gemaakt en ben je (aankomend) student? Dan kun je bij Studiewinkel je studieboeken kopen. Voor veel opleidingen en onderwijsinstellingen hebben we kant-en-klare boekenlijsten. En als je twee- of meer Nederlandstalige studieboeken tegelijkertijd bestelt, krijg je 5% korting op je boeken.

 

Zoek nu boeken voor je hbo opleiding >

Vragen over producten of een bestelling? Neem contact op via 088 - 2044 326 of ons contactformulier.